Megnézem
Túranaptár
Kérdésed van?
Segítünk!
Írj nekünk,
s tedd fel kérdéseid!
Kérjük, töltsd ki az űrlapot!
Neved:*
Email címed:*
Telefonszámod:
Tárgy:
Kérdésed:*
Kérdésedet egy napon belül
megválaszoljuk!
Ha kéred, visszahívunk!
+36 30 556 92 25
Hívj minket bizalommal!
info@trekking-tours.hu
Írj nekünk, s tedd fel kérdéseid!
Üzenet küldéséhez megadott személyes adataidat nem tároljuk, kérdésed megvála- szolásán kívül más célra nem használjuk fel, harmadik fél számára nem adjuk át. Adatvédelmi szabályzatunk.

Az itt látható űrlapot láthatatlan reCaptcha védi: Adatvédelem - ÁSZF

Pulzusmérés

A testi terhelés intenzitásának legfontosabb mértékegysége a pulzusszám. A pulzus azt mutatja meg, hogy hányat ver a szívünk egy perc alatt. Úgy is mondhatjuk, hogy a pulzusszám az emberi test fordulatszáma. A pulzus mérésével tudjuk ezt a „fordulatszámot” ellenőrizni és a kívánt értékre beállítani.

Éves túranaptárunk

Tanfolyamok - Edzések - Túrák - Trekkingek - Hegymászó túrák

1. Zsírégető zóna

Edzés szempontjából több szívfrekvencia-zónát különböztetünk meg. A legtöbb kezdő, és újra kezdő, tapasztalatlan szabadidő-sportoló eleinte túl nagy terhelést választ. Így, hosszú távon nincs esély a teljesítménynövelésre, és ez könnyen túlterheléshez, akár sérüléshez is vezethet.

Aki például, Nordic Walking - Nordic Hiking edzéssel testtömegét szeretné csökkenteni, és zsírt szeretne égetni, annak az a legjobb, ha edzésének nagy részében a zsírégető zónában edz (amely a maximális szívfrekvencia 60….70%-a).

Mihelyt az edzés során az aerob zónába érünk, és ott maradunk, százalékosan több szénhidrátot használunk el, ha tehát hosszan és kitartóan edzünk a zsírégető zónában és zsírszegény ételeket eszünk, a testünk arra kényszerül, hogy felhasználja a zsírtartalékait.

A Nordic Walking az egyik leghatékonyabb olyan edzésforma, amely képes hosszú ideig a zsírégető zónában tartani a terhelés mértékét. Hiszen még a leglassúbb futással is túllépjük ezt az ideális zónát. Amennyiben túllépjük, a szervezet nem a zsírtartalékait használja fel energiaforrásként, hanem a szénhidrátraktárait üríti ki!

Amennyiben a zsírégetés a fő célunk, fontos, hogy 60 percnél többet mozogjunk, edzünk. A mozgás során az első 40-50 perc alatt zsírfelhasználás nem történik, csak a cukor és szénhidrát raktárakat alakítja át a szervezet energiává. Tehát, csak az ezt követő időben beszélhetünk zsírégetésről. Miután kiürültek a szénhidrát raktárak, ezután nyúl a szervezet a zsírraktárakhoz. Ezt követően kezdődik a zsírégetés.

Zsírégető zóna kiszámítása: férfiaknál 220, nőknél 226 – életkor x 0,60 és 0,75

A kapott két érték között van a zsírégető zónánk. Fontos hogy annak aki valóban fogyni szeretne, minimum hatvan percet, de inkább ennél több időt kell edzenie, és edzésének nagy részét ebben a pulzuszónában kell eltöltenie.

Például:

Egy 40 éves nő esetében: 226-40 = 186   186x0,60 = 111,6  és 186x0,75 = 139,5 .

Tehát, az ideális pulzusszám ebben az esetben 111 és 139 között van. Törekedni kell arra, hogy a pulzusát minél több ideig ezek között az értékek között tartsa.

2. Nyugalmi pulzus

A nyugalmi pulzus azt mutatja meg, hogy hányat ver a szívünk percenként, zavartalan nyugalomban. A nyugalmi pulzust reggel felébredés után, de még felkelés előtt az ágyban fekve mérjük.

Semelyik más szervünkön sem tudjuk jobban lemérni az edzés jótékony hatását, mint a szívünkön. A nyugalmi pulzus nagyvonalakban megmutatja, egy adott személy szív és érrendszeri teljesítőképes-ségének szintjét. A nyugalmi pulzus már jóval bármilyen tünet jelentkezése előtt megemelkedik, ha megfázás vagy bármilyen más betegség közelít.

A nyugalmi pulzus értékelése:

  • 90 ütés/perc és afölött tanácsos orvoshoz fordulni
  • 70-80 ütés/perc = normális
  • 60-70 ütés/perc = jó
  • 50-60 ütés/perc = nagyon jó
  • 50 ütés/perc alatt szuper, profi sportolók és edzett sportolók értéke

3. Edzés közbeni és regenerációs pulzus

a. Edzés közbeni pulzus:

Az okos emberek edzésüket a saját szívritmusukhoz igazítják. A különböző embereknél a különböző terhelési szintek különböző eredményt hoznak.

Az edzés közbeni pulzus értékelése:

  • a maximális pulzus 60%-ig = egészségügyi célú sport
  • a maximális pulzus 70-75%-áig = szabadidő és hobbisport
  • ennél magasabb terhelés csak gyakorlattal rendelkezők és rendszeresen edzők sportoljanak.

Ahhoz, hogy eredményt érjünk el az edzésekkel nem elég a terhelés intenzitását meghatározni, hanem az is fontos, hogy heti 2-3 alkalommal min. 60 percet sportoljunk ezzel a terheléssel.

b. Regenerációs pulzus:

Ez az érték mutatja meg, hogy a terhelés megszűnésével milyen gyorsan regenerálódik a test, vagyis milyen gyorsan süllyed a pulzusunk. Természetesen minél edzettebb a szervezet, annál gyorsabban áll vissza a normál értékre pulzusunk fizikai megterhelés után. Ezt az értéket egy perccel az edzés befejezése után mérve kapjuk meg.

4. Pulzusmérés

a. Kézi pulzusmérés:

Helyezze mutató és középső ujját összezárva a csuklójára, vagy a nyaki ütőerére, és számolja pulzusát 15 másodpercen keresztül. A kapott számot szorozza meg néggyel, az így kapott érték a pulzusszám.

b. Pulzusmérés pulzusmérő órával:

Optimális esetben az emberek pulzusmérő órát használnak pulzusuk meghatározásához. Egy ilyen óra beszerzése a legbölcsebb befektetések közé tartozik azok számára, akik áldoznak a sportra és az egészségükre. A folyamatos sportorvosi, orvosi kutatások és technikai fejlesztések eredménye-képpen ezek a műszerek mára már nemcsak a pulzust mérik.

Alsó és felső küszöb megadásával a kívánt célzónában tartják a testet, megmutatják az elégetett kalóriákat, annak zsírarányát, számos testi fittséget mérő tesztet képesek elvégezni, adatokat tárolni, azokat akár grafikonként megjeleníteni.

Mindezekkel a rendkívül hasznos funkciókkal profi edzőként segítik az amatőr sportolót saját edzéstervének kialakításában, és következetes véghezvitelében, valamint az elért eredmények ellenőrzésében. Ezzel segítenek elkerülni a rengeteg üresen megtett kilométert, vagy akár annak ellenkezőjét: a túlterhelést és a túlsavasodást.

    Tanfolyamainkra, edzéseinkre, edzőtúráinkra itt tudsz jelentkezni!

i

HOZD FORMÁBA MAGAD!

Velünk magashegyi trekkingre is felkészülhetsz!

GYERE ÉS PRÓBÁLD KI!

Partnereink

Columbia Sportswear Company RBK Mountain Equipment Scarpa Sherpa Oakley

  Hírlevélre feliratkozás

A feliratkozó űrlapokat láthatatlan reCaptcha védi : Adatvédelem | Általános szerződési feltételek.
Elfogadom a Trekking Tours adatkezelési szabályzatát.
A weboldalon található mindennemű tartalom a Trekking-Tours Hungary Kft. szellemi tulajdonát képezi s tulajdonosának írásos engedélye nélkül nem használható fel!
Trekking-Tours Hungary Kft.
© 2013 - 2021
www.trekking-tours.hu
Minden jog fenntartva.
Eddigi látogatások száma:
0
1
1
0
0
9
5
3